Konferencián Berlinben

Augusztus 28-a és szeptember 1-je között Berlinben került sor a 40., jubileumi ISCHE-re (International Standing Conference for the History of Education), a neveléstörténészek éves világkonferenciájára, ahol Natur als Medium und Inhalt von Erziehung und Bildung in den ersten ungarischen Reformschulen című előadásommal vettem részt. 

Reggel autóval indultunk el Szegedről, és még nem ment le a Nap, amikor megérkeztünk. Habár német kéttannyelvű gimnáziumba jártam, és Németország szinte minden részén megfordultam, először jutottam el Berlinbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadásomra a konferencia első napján, délután került sor, aminek nagyon örültem, mert így különösebb izgalmak nélkül hallgathattam meg később a kollégáim előadásait. Mielőtt azonban az egyetemre indultunk volna, a hotel előtti parkban átnéztük a prezentációmat, majd sétáltunk egyet a belvárosban. Őszintén szólva nem voltak nagy elvárásaim Berlinnel kapcsolatban, meggyőződésem, hogy a nagyvárosok nem lehetnek szépek, de ez a teóriám már Isztambul esetében is megdőlt, és Berlinbe is beleszerettem.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szekció programja:

PANEL NATURE AND EDUCATIONAL POLICIES

Chair: Alan Ross (Humboldt-Universität zu Berlin)

State Reformed Examinations of Chinese Schools in Postwar Singapore (English) Ting Hong Wong (Sociology Institute Academia Sinica Nankang)

Nature as an educational tool and content in the first Hungarian reform schools (Deutsch) Natasa Fizel (University of Szeged)

Private School Development in England and Germany: Legacies of the past and Nature as a legitimizing concept (English) Rita Nikolai (Humboldt-Universität Berlin)

The Child as a Voucher? The Marketization of the Swedish Preschools (English) Esbjörn Larsson (Uppsala University), Johannes Westberg (Örebro University)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szekció után részt vettünk a konferencia nyitóünnepségén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

András mindeközben felfedezte, és a konferencia további ideje alatt bejárta a múzeumszigetet, én pedig igyekeztem minél több előadást meghallgatni, és közben persze felfedezni Berlint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Délután megnéztük a Berlini Fal egy megmaradt részét egy 1933-ról szóló kiállítással együtt. Utána én is eljutottam a múzeumszigetre, ahol megnéztem az Altes Museum-ot és a Dómot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A negyedik napon haza kellett indulnunk, de előtte még elmentünk a Berlinhez közeli Sachsenhausenbe. Felkavaró délelőtt volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összességében nagyon izgalmas négy napot töltöttünk Németországban. Jó kollegiális beszélgetésekkel, hasznos új ismeretekkel és élményekkel gazdagon tértünk haza. Ha minden a terveim szerint alakul, jövőre is ott leszek a 41. ISCHE-n, Portoban. :-)

Kommentek