Egy születésnap margójára

Egy éve kezdődött, a TIK-ben. Egy kávé mellett merült fel a könyv gondolata. Játszadoztunk vele, elképzeltük. Aztán egy-két hónapig szóba sem került. Február vége lehetett, amikor későbbi szerkesztőtársam, Nóbik Attila nekem szegezte a kérdést: - Akkor megcsináljuk? – Persze. – válaszoltam.

Kértünk, és kaptunk támogatást a Kartól (SZTE JGYPK), segítették, patronálták a munkánkat. A felkért szerzők döntő többsége vállalta a feladatot, a lektorok gyorsan és pontosan dolgoztak. A tördelő éjt nappallá téve igyekezett tartani a határidőt. Nehéz, de egyben örömteli hetek, hónapok voltak ezek, részeként egy közösségnek, együtt azonosulva a közös céllal. A kötet szépen lassan formálódott, és éppen ahogy a gyermek születése előtt az édesanya, egyre izgatottabban vártuk, hogy testet öltsön. Öröm volt a tartalomjegyzék összeállítása, a forma kiválasztása, az első betördelt tanulmány megpillantása, majd a választás a borítótervek közül, és végül a nap, amikor kézbe vehettük, megszagolhattuk a nyomdából frissen kiérkező könyvet.

Persze voltak nehézségek is. Az újabb és újabb „végleges” határidők be nem tartása mellett, örök emlék lesz, hogy micsoda csörtéket folytattunk Attilával a cím miatt. A csatát végül Ő nyerte, de így a borító színének kiválasztása az én privilégiumom lett. Több mint 120 e-mail váltása szerkesztőkkel, lektorokkal, órákig tartó szöveggondozási ülések a törzshelyen, a TIK-ben, majd az ősz folyamán az egyre terebélyesedő rendezvény szervezése, majd koordinálása. És persze az izgalom, hogy jól sikerüljön a meglepetés.

A várva várt ünnepség estéjén, egy hosszú, de szép nap után, így karácsony előtt néhány nappal az ajándékozás öröme még kézzelfoghatóbb. Amikor ma átadtuk a könyvet az Ünnepeltnek, egy pillanatra átfutott rajtam az a nap, amikor elterveztük az egészet. Értelmet ad az életnek, és erőt az embernek, ha a kitűzött célokat megvalósítja, és még jobb, ha ezzel másnak/másoknak is örömet szerez. Tiszteletadás és főhajtás részemről ez a kötet, szerkeszteni, és publikálni benne egyaránt megtiszteltetés volt.

Kommentek