Amore levius - Szeretettel könnyebb

Nem kell ma már túlmagyarázni, hogy miért van szüksége minden valamirevaló cégnek, szervezetnek, vagy akár tanárnak, kutatónak saját weboldalra. A kommunikáció manapság elengedheteteln része az életünknek, és ahogyan a közösségi oldalunkon magunkról - remélhetőleg átgondoltan - információkat nyújtunk a barátainknak, ismerőseinknek, úgy a "világ" felé mutatott arcunk a saját weboldalunk.

Két éve, amikor a saját - elsősorban a tudományos pályát, a PhD nehézségeit, örömeit és kudarcait bemutató - oldal ötlete felmerült, egy dologban biztos voltam: nem engedek az elképzeléseimből. Megkerestem régi jó barátomat, Márok Attila grafikust, akivel már több közös projektünk volt, és nagyon bízok az izlésében, szeretem a munkáit -, hogy készítsen nekem egy logót. Beszélgettünk arról, hogy mit szeretek én a saját kutatási területemben, mi az amit szivesen csinálok, így nagyon gyorsan eljutottunk a levéltári munkáig.

Attila azt kérte, hogy küldjek neki olyan képeket forrásokról, amelyek különösen tetszenek. Mivel a kutatási témám a Horthy-korszak pedagógusképzéséhez kapcsolódik, többek között küldtem neki három miniatúrát, amelyek a korszak tanári oklevelein szerepeltek. Az egyiken egy földgömb, a másikon egy könyv, a harmadikon pedig egy bagoly szerepelt. Ezek összevonásából készült el később a saját emblémám. Ez került a weboldalra is.

Néhány hónapja a kis figura az autómra is felkerült. Amikor elkészültek a tervek, úgy éreztem, hogy kellene egy jelmondat is, ami jól összefoglalja az értékrendemet, ami egyfajta alapja mindannak, ami vagyok tanárként, kutatóként és hétköznapi emberként is.

Hogy miért latinul? Mert a történelem - mint hozzám legközelebb álló tudomány - szeretetét is ki akartam fejezni.

Amore levius. Azaz szeretettel könnyebb. - ezt választottam. Ha az alapját keresem a döntéseimnek, a sikereimnek és a kudarcaimnak mindig a szeretetre lyukadok ki. 

Hiszen könnyebb úgy élni, hogy szereted magad. Könnyebb, ha szereted azokat, akikkel az életedet megosztod. Könnyebb tanulni, ha szeretsz tanulni, és könnyebb elvégezni a munkát is, ha szereted. Könnyebb jó témavezetőnek lenni, ha szereted a tanítványaidat, és így könnyebb őket a jó útra terelni. Könnyebb a munkahelyeden boldogulni, ha szereted a "céget" és a kollégáidat.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy én minden nap mindent és mindenkit szeretek, hogy sosem vagyok bosszús, hogy néha nincs az egészből elegem. De, vannak ilyen napjaim. Dühöngök, bosszankodok, sírok. Azután azokra az emberekre és dolgokra gonodolok, akiket és amiket szeretek az életemben, és összeszedem magam.

Mert szeretettel könnyebb.  

 

Kommentek